Friday, March 24, 2006

A magyar történelem újraírása

Krausz Tamás cikke a Guardianban

NOLNépszabadság Online • 2006. március 23.

Botrány a magyar Legfelsőbb Bíróság ítélete, amellyel bűnözőként bélyegezte meg a második világháború egy antifasiszta hősét - írta a balliberális brit Guardian véleményrovatában megjelent cikkében Krausz Tamás.


Hatvankét évvel ezelőtt kezdődött Magyarország Hitler Wermachtja általi véres megszállása. Az ország hamarosan harcmezővé vált a Harmadik Birodalom védelmében. Horthy Miklós ellentengernagy, az ország autoriter kormányzója egy náci-barát miniszterelnököt nevezett ki, de a tényleges hatalom Hitler budapesti helytartója, Edmund Weesenmayer kezében volt. Elkezdődött félmillió magar zsidó deportálása a haláltáborokba.

Ezek a tények azonban, úgy látszik, elkerülték a magyar Legfelsőbb Bíróság figyelmét e hónapban, amikor rehabilitálta Kristóf Lászlót, akit 1944 júliusában részese volt az antifasiszta ellenállás egyik vezetője, Ságvári Endre meggyilkolásának - olvasható az ELTE történelem-professzorának írásában.

Az ítélet - véli Krausz - azon a feltevésen alapul, hogy jogállami viszonyok uralkodtak (Magyarországon), amikor a náci-párti rezsim kiküldte a csendőröket az antifasiszta ellenállás egyik vezetőjének likvidálására.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home