Thursday, February 09, 2006

Zászló nélkül - Sólyomra támadt a szélsőjobb

NÈPSZABADSÀGGréczy Zsolt • 2006. január 3.

A jobboldal kisebb szervezeteiben nem váltott ki osztatlan elismerést a köztársasági elnök ünnepi beszéde, és erőteljesen kifogásolják azt is, hogy Sólyom László nem a nemzeti lobogó előtt köszöntötte az új évet.

Egyre vehemensebben támadják Sólyom László köztársasági elnököt a szélsőjobbról, de a Fideszhez közel álló Magyar Nemzet is rosszalló megjegyzéseket tett a köztársasági elnökre újévi beszéde és annak külsőségei miatt. A lap már az év végén óvatos, mégis feltűnő bírálatot fogalmazott meg: Az idén a karácsony és a zsidó hanuka ünnepének időpontja egybeesett. "A hanuka annak a reménynek és évről évre megtapasztalt bizonyosságnak az ünnepe, hogy a fény végül győz a sötétség felett, miként a jó is győzelmet arat a gonosz felett" - fogalmazott Sólyom László államfő a zsidó ünnepre írt köszöntőjében, nyilván sok izraelita szívét megdobogtatva. "Ugyanakkor a keresztények szívét elfeledte megdobogtatni. A legkisebb falu polgármestere is tesz valami gesztust a népnek karácsonykor, de Magyarország első embere nem tett. A vallási közösségekkel kapcsolatban még az egyenlő távolság elvét sem érvényesítette, amit a pártokkal kapcsolatban olyan fontosnak tekint." Az újság december 30-án címoldalán kifogásolta, hogy "az államfő rendhagyó módon a nemzeti lobogót mellőzve köszönti az új évet". Erre a hiányra még tegnap is kitért.
Ezt követte a Honfoglalás 2000 Egyesület közleménye, amely szerint "megdöbbenéssel" látták a televízióban, hogy a Magyar Köztársaság elnöke újév napján a nemzethez szóló beszédét - a hazai és a nemzetközi szokásoktól eltérően - a magyar zászló mellőzésével mondta el. Az elnök száműzte, megtagadta a nemzeti zászlót, ezért számolnia kell azzal, hogy korábbi támogatói elfordulnak tőle. "Elhibázott döntése minden bizonnyal kihat a tavaszi választások kimenetelére, s ennek elsősorban azok az erők, pártok és politikusok lesznek a kárvallottjai, akik megválasztását minden áron és minden eszközt igénybe véve erőltették." Az egyesület egy később bejelentendő időpontban tiltakozó közleményt kíván átadni a nemzet megsértése miatt a Sándor-palota előtt, ahol két rövid beszéd is elhangzik.
A parlamentbe igyekvő Jobbik nevében Balczó Zoltán úgy látja, hogy a köztársasági elnök eddigi tevékenysége - beleértve a karácsony elmaradt és a hanuka megtartott üdvözlését - megerősíti korábbi aggodalmukat, amelynek alapja, hogy Sólyom László a nyolcvanas évek SZDSZ-közeli mozgalmaiban szocializálódott, elnökké pedig az SZDSZ és a Fidesz kompromisszumából következően lehetett. Nincs olyan ország a világon - fogalmazott az alelnök -, ahol a köztársasági elnök megteheti, hogy a nemzeti lobogó nélkül köszöntse az országot az új esztendőben.
Másként látja a történteket Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke szerint az elnök személye zászló nélkül is kifejezi a nemzet egységét, ezért hiányának a háttérben nem tulajdonít jelentőséget. Pokornit az sem zavarja, hogy Sólyom szerint bárki nyer tavasszal a választáson, az "nem viszi romlásba az országot". Azt mondja, így is két nagyon eltérő politikai irányzat közül lehet majd választani, és ő is úgy gondolja, hogy a politikai táborok ne nemzethalállal és végveszéllyel illessék a másik esetleges győzelmét. Pokorni ezért egyetért az elnöki beszéd "csendesítő attitűdjével".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home