Saturday, December 31, 2005

Zentai ismét ártatlannak vallotta magát

NÉPSZABADSÁG - 2005. december 30.
MTI - Ismét ártatlannak mondta magát az ellene fölhozott vádakban kedden egy ausztráliai rádióműsorban a több mint ötven éve Ausztráliában élő Charles Zentai (Zentai Károly), a magyar hadsereg háborús bűnökkel gyanúsított egykori tisztje.
Az ausztráliai ABC rádió szólaltatta meg a 83 éves Zentait, aki azt mondta, nem ismerte Balázs Pétert, azt a 18 éves zsidó fiatalembert, akinek a megölésében való részvételt a terhére róják. Zentai azt állította, hogy 1944. november 7-én hagyta el Budapestet egy 600 fős egység tagjaként, 53 családdal - közte nővérével, Julia Nicolettivel - egyetemben. (Nicoletti tanúvallomásában azt mondta, november elején távoztak a magyar fővárosból, de arra nem emlékszik, hogy pontosan melyik napon.) A zsidó fiút 1944. november 8-án ölték meg egy budapesti katonai lágerben, majd holttestét kövekkel terhelve a Dunába dobták.
Magyarország az idén márciusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Zentai ellen, miután Balázs Péter bátyja eljuttatta a náciüldöző Simon Wiesenthal Központhoz az ügyről édesapjuk által összegyűjtött dokumentumokat, és azok alapján tavaly szeptemberben újabb nyomozás indult.
Az ABC adásában - Zentai fián, nővérén és ügyvédjén, valamint Chris Ellison ausztráliai igazságügyminiszteren kívül - nyilatkozott Efrájim Zuroff, a központ igazgatója is, aki azt mondta, pusztán az a tény, hogy valaki idős, nem kisebbíti az elkövetett bűnt. Charles Zentai fia azt állította, apja perifériás ideggyengeségben szenved, egyre kevésbé érzi a lábát, s emiatt az autóvezetésről is lemondott.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home