Saturday, December 31, 2005

Egy Holokauszt-archívum megnyitását sürgetik

NOL • Népszabadság Online • 2005. december 27.

Harminc millió akta: anyakönyvi iratok, munkakönyvek, fogolylisták, Gestapo-jelentések, zsidó gettókban és náci táborokban megtalált dokumentumok: a németországi Bad Arolsenben székelő International Tracing Service archívumának kincsei ezek. De az óriási anyagnak csak mintegy 2 százaléka kutatható.

Jelenleg csak az tekinthet bele, aki bizonyítani tudja, hogy olyan hozzátartozójának nyomait keresi, aki Németországban élt és ott tűnt el 1933 és 1949 között, továbbá az, aki a Harmadik Birodalom területén vagy a már felszabadult Németországban született 1927 és 1949 között, végül azok a volt deportáltak, akik igazolni tudták, hogy kényszermunkát végeztek a náci Németországban vagy a megszállt területeken.
A Zsidó Világkongresszus, a túlélők szervezetei, Izrael és más országok már évek óta kérik a kutatások korlátozásának feloldását. Walter Veltroni, Róma főpolgármestere most levélben kérte az olasz kormányt, csatlakozzon hozzájuk. Emlékeztetett arra, hogy Róma tervezi egy Holokauszt-múzeum létrehozását a fővárosban és a kutatások eredményeit ott is a nyilvánosság elé lehetne tárni. Véleménye szerint a hihetetlen mennyiségű, eddig zárolt dokumentum új fejezetet nyithatna a Holokauszt borzalmainak teljes feltárásában.
Olaszország egyébként Izrael, Németország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Anglia, Görögország, Luxemburg és Belgium mellett egyik tagja annak a nemzetközi bizottságnak, amely koordinálja az International Tracing Service tevékenységét.
(MTI)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home